Kwaliteit

Kwaliteit van riet

Van welke factoren is de kwaliteit van het riet afhankelijk?

Dat is natuurlijk belangrijk, want dit bepaalt gedeeltelijk de levensduur van een rieten dak.

Land/gebied van waar het riet groeit:

Er wordt binnen de rietbranche vaak een verschil aangebracht tussen binnen– en buitenlands riet. Traditioneel werd er alleen maar Nederlands riet verwerkt. Om verschillende redenen is dit veranderd in de loop van de jaren.

Vooral toen er voor het eerst buitenlands riet op de Nederlandse markt kwam werden er negatieve berichten verspreid over buitenlands riet. Men was bang voor buitenlandse aanbieders, er waren namelijk veel mensen werkzaam in de rietbranche.

Inmiddels hebben we meer dan 25 jaar ervaring opgedaan met riet uit het buitenland. Intussen heeft het buitenlands riet een marktaandeel van meer dan 50% veroverd.

Nog steeds zijn er mensen die beweren, dat Nederlands riet beter van kwaliteit is en je beter riet kunt gebruiken wat in het eigen land/klimaat gegroeid is.

Ieder weldenkend mens zal inzien dat zulke beweringen voortkomen uit chauvinisme en angst voor gezonde concurrentie en die niet gebaseerd zijn op feiten.

Om maar even een voorbeeld te geven: riet en hout zijn beide een natuurproduct en zijn qua structuur aardig met elkaar te vergelijken; riet bevat namelijk veel houtvezels. Dan zouden wij in Nederland uitsluitend Nederlands hout moeten gebruiken, want dat groeit hier en heeft dan ook de beste levensduur in ons klimaat. NIETS is minder waar: juist hardhout is superieur aan Europees hout en heeft een veel langere levensduur. Niet voor niets worden kozijnen, dakkapellen ect. Bij voorkeur van hardhout vervaardigd, omdat die onderhevig zijn aan weersinvloeden; net zoals uw rieten dak altijd onderhevig is aan regen en zonlicht.

DSC_9349 #rietdekker #batema #beetsterzwaag #onderhoud #prieel

Bewerking/sortering van het riet:

Ook al heeft een rietteler een mooi rietgebied, dan wil dat niet zeggen dat de uiteindelijke kwaliteit die hij aan de rietdekker levert goed is. Alles hangt af van de nauwkeurigheid waarmee de rietteler met zijn riet omgaat. Nadat het riet gesneden is, is het belangrijk dat hij het riet zo goed mogelijk bewerkt.

Aangezien riet een natuurproduct is, heeft niemand 100% eerste soort riet. Men heeft altijd wel een deel minder riet. Zoals wij uit onze, meer dan 165 jaar ervaring weten verschilt dit per gebied. De rietdekker moet het lange, grovere riet en vuil, gras ect. eruit sorteren, dit vergt intensieve en dure arbeid.

Ook is het belangrijk dat teler, riethandel en rietdekker zijn riet gedurende het jaar droog opslaat. Dit voorkomt verrot en verschimmeld riet.

In Nederland heeft men steeds meer moeite om het afval riet of slecht riet kwijt te raken. Gezien de hoge loonkosten maakt men in Nederland bijna geen matten of platen meer waar het slechte riet in verwerkt kan worden. Het verbranden van riet is bijna nergens mee toegestaan en riet afvoeren is ook een kostbare zaak voor het toch al naar verhouding duurdere Nederlandse rie

Kwaliteitseisen voor het rietendak

De dakdikte onder aan het dak dient minimaal 28cm te zijn en bovenaan minimaal 22 cm.. De slijtlaag onder aan het dak dient minimaal 10 cm te zijn. De eerste binddraad dient maximaal 25 cm vanuit de knelplank bevestigd te zijn en de tweede maximaal 10 cm daarboven. De bindstaven dienen maximaal 31cm uit elkaar te liggen. In de laatste laag dient het dunne binddraad niet meer dan 20cm uit elkaar verwijderd te zijn. Het dak dient strak en vlak opgeleverd te worden behalve als onderconstructie dit niet is.

Kwaliteitseisen voor het bindmateriaal

Binden met gegalvaniseerde staven (5.0 mm). Draadschroeven of Dundraad dient rvs draad te zijn, dikte 1.0 mm. Halve vorsten onder schoorsteen e.d bevestigen op een regel of plank aan het kozijn of schoorsteen en vastmaken met rvs schroeven. Onder de pannen half meters gaas aanbrengen, dat moet dienen als bewapening en om het korte riet vast te houden. Onder vorsten dient bijna altijd gevoegd te worden.

Contact