Onderconstructies

Onderconstructies voor rieten daken

In de praktijk worden onderstaande onderconstructies vaak gebruikt:

Op rietlatten gebonden dak met-zonder aftimmering.

Dit is de oude schuurtjes constructie, zeer goed toepasbaar boven vrije daken, hooibergen, niet verwarmde ruimtes en ruimtes waar veel vocht moet worden afgevoerd en waar geen isolerende eigenschappen nodig zijn, bijv. stallen. Niet brandveilig en ongeisoleerd !!

Op rietlatten gebonden dak aanvullend van binnenuit geïsoleerd zonder deugdelijke dampremmer. Dit is geen optie voor een lange levensduur van het riet, niet toepassen dus bij riet. Op rietlatten gebonden dak aanvullend van binnenuit geïsoleerd met deugdelijke dampremmer. Niet brandveilig !!

Daar waar een traditioneel gebonden dak teveel energieverlies geeft. Het goed aanbrengen van het dampscherm is onmisbaar voor de rest-levensduur van het dak. Op rietlatten gebonden dak boven een isolatiepaneel (EPS, Minerale wol, en/of Pur.)

Daar waar het brandrisico van klein of van geen belang is boven verwarmde ruimtes. Zowel op oude als op nieuwe kapconstructies toepasbaar. Neem voor bestaande gebouwen het isolatiepaneel zo dun mogelijk, des te gemakkelijker is het voor de aannemer tochtdicht aan te brengen, tevens geeft dit het laagste extra gewicht op de bestaande kap. Dit levert het ouderwetse traditionele dak waarbij het isolatiepaneel voor de isolatie zorgt en het rietpakket voor de waterkerende eigenschappen van het dak. De isolatie panelen zo “tochtdicht” mogelijk aanbrengen, dus isolatieplaat met dampremmer, niet alleen ter besparing van energie, maar ook tot voorkoming van veel vochttoetreding richting het rietendak.

Schroefdak op een 18 MM plaatmateriaal.

Verwarmde panden waar tevens een brandveilige constructie wordt gewenst en men geen isolatie paneel wil toepassen (goedkoopste, gemakkelijkste oplossing) maar dan wel met dampremmer zo diep mogelijk in de constructie. Schroefdak boven op een schroefbaar-isolatiepaneel (EPS, Minerale wol, en/of Pur) Boven nieuwe, verwarmde panden waar tevens een brandveilige constructie wordt gewenst en oudere panden waar tevens energiebesparing belangrijk is.

Ook zijn er tegenwoordig diverse folies op de markt die een hoge isolatie geven in combinatie met een rietenschroefdak.

Vraag ons om advies.

Rietendak

Contact